sobota 19. prosince 2020

Pár suprových komedií

Tenhle seznam nebude převratný. Fakt, tyhle komedie jsou nestárnoucí klasiky, které sice někomu nemusí připadat vtipné, ale valná většina cílového publika je miluje. Snažila jsem se do každé doby od 50. do 00. let vrazit jeden film. Jeden jediný film. Bylo to nehorázně těžké, proto nejspíš udělám pokračování.
Doufám, že to navíc ukáže rozdíl mezi jednotlivými subžánry. Komedie je snad nejtěžší kategorie, ještě těžší než třeba horor. Humor je čistě subjektivní a, na rozdíl od dramatu, když se udělá špatně, vznikne z toho pravý cringe. 

Někdo to rád horké
Můj milovaný film, nepřeháním když řeknu, že jsem při něm brečela smíchy. Dva chudobní muzikanti náhodou zahlédnout mafiánské zúčtování. A je pro změnu zahlédnou mafiáni. Aby utekli a neumřeli hlady, dají se k dámské kapele ne Floridě. A tam je nejen Marilyn Monroe se sklony a k alkoholismu, ale i ženěníchtiví boháči.
(Útěky dvou kámošů na Floridu - pojítko mých oblíbených filmů.)
Před tím, než s tímhle pokladem začnete, musíte si uvědomit, že je to tak trochu parodie. Tak trochu parodie, ale ne urážlivá. Spíše vtipné vyznání někoho, kdo byl fandou kriminálek - Billyho Wildera. Můžete ho mít spojeného s Barbrou Streisand. Nebo s nejlepší komedií s jednou s nejikoničtějších hlášek, kterou tohle dílo je. 



Fantomas
Akční komedie bývají přesycené spíše akcí, než humorem a jsou obvykle naprosto chlapácké a plné Američanů. Ne ve Fantomasovi. Tady je vše, co vede k akci vyloženě legrační. Takhle to zní blbě, ale je to tak. Francouzi uměli natáčet. 
Ani po letech nemá ani jedno hluché místo, gagy fungují a při pohledu na Francouzsky tušíte, proč zní to poslední tak sexisticky?
Jestli stále netušíte, co je na Fantomasovi tak dobrého, najděte si jméno Louis de Funès.



Život Briana
V USA chtěli zabanovat Harryho Pottera, protože obsahoval kouzla. A to je přece proti Bibli.
V jůkej natočili tenhle skvost, utahující si z nejlepšího příběhu všech dob, což jsou slova starých recenzentů, ne mě. To o to nejlepším příběhu.
Vlastně si dělám srandu, v 79tým to vyvolalo skandál, přestože se tam ve skutečnosti Ježíš neobjevuje.
Předpokládám, že znáte supinu Monty Python. Jsou docela oddáni jednomu z nejbritstějších humorů všech dob, což se projeví ve chvílích, kdy je situace jasně a absolutně absurdní. Proto bych to doporučila skutečně sledovat, ne jen poslouchat. Z části i proto, že byly použity některé kulisy ze Star Wars.


Vrchní prchni
Česká komedie je zvláštní a měla by být samostatnou kategorií. Většinou tam někdo umře, nebo je to k pláči.
Tady ne. Navíc se můžete podívat na hereckou smetánku své doby - Svěrák, Dáda a Abrhám. Samozřejmě s Šafránkovou. 
Popravdě řečeno, byla bych překvapená, kdybyste to neviděli, nebo alespoň neslyšeli Severní vítr je krutý. Už díky té písničce je to jasná Svěráko-Smoljakovina.


Prci, prci, prcičky
Americká střední škola. Párty. Sex.
Nebudu vám lhát, že je to něco víc. Sázka o ztrátě panenství/panictví je dost omílané, nejčastěji parodované téma. Přesto na tom něco je, snad to bude hláškami. Ty jsou legendární, snad ještě legendárnější, než ty z Mean Girls, popřípadě Samotářů. 
Tohle je ukázka toho, jak je humor subjektivní. Možná je to i generační, možná je to výchovou. Jestli jste lehce pohoršeni a u Teda jste se křižovali, tohle nebude nic pro vás. Taky tam je trocha fekálního humoru, který z duše nesnáším, ale tady se to dá snést.
Jestli vás zajímá, kde se vzali věci jako MILF, smích při slovech Stifflerova máma, nebo ,,Tenkrát na hudebním táboře..." neváhejte.
Jen prosím nečekejte inteligentní zábavu. 


Deník Bridget Jonesové
Opovažte se smát a tvrdit, že je to slátanina pro osamělé třicátnice, ideálně bíle, heterosexuální a ve vyšší střední třídě. Tím byste ukázali svou ignoranci. Ano, je to o trochu oplácanějším nemehlu, které si vlastní vinou zaviní spoustu problémů, ale rozhodně to nepůsobí jako slátanina. Právě naopak.
Ať už se stane cokoliv, Bridget musíte fandit. Má zdravý optimismus, nepůsobí otravně a její dva nápadníci jsou hráni snad nejlepšími britskými herci své generace. 
Události jsou sice epizodní, ale skutečně nás posouvají dál v ději a bojová scéna mezi pány Firthem a 
Grantem je jedna z nejvtipnějších, které jsem kdy viděla.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...