neděle 11. dubna 2021

Co s uměleckou? (Aneb nesmějte se nám)

 Lidi vždycky řeší to, co se jich netýká více než ti, kterých se téma přímo dotýká. Víte, kolik lidí se urazilo kvůli mé fóbii ze psů?
Překvapilo by vás to. 
A ještě víc lidí má potřebu navážet se do studentů umělecké, protože jo. S gymplem a obchodkou dojdete rychlého úspěchu, zato a uměleckou nikdy. (Kolik lidí z obchodky, které ten obor fakt zajímá, znáte? Já nula, což je zároveň přesný počet lidí, kteří dobrovolně studují obor Zdravotní sestra.) Řekla bych, že problém je v tom, že si nevybírají školu podle zájmů, ale podle toho, kam je vezmou a co působí docela přijatelně. Samozřejmě, ne všude. V Karviné máme policejní akademii a tam jsou obě mé známé proto, že je ten obor fakt zajímá, ale jinak jsou důvody, proč se deváťáci někam hlásí následující:
Nemusím tam jezdit autobusem.
Je to kousek. 
Berou každého. 
Není to jen černé, jak se rozmohlo IT a různé vychytávky, vznikl atraktivní obor, který spousta lidí ráda studuje, což je super. A i na výše zmíněné můžete jít jako upřímný student s budoucností, jen vypisuju své zkušenosti.

Ale o tom jsem psát nechtěla a vy jste o tom nechtěli číst. Proto přejdeme k věci. 
S uměleckou můžete dělat v podstatě cokoliv, protože nemusíte zůstat v oboru. Můžete jít na výšku a stát se právníkem. 
A i když zůstanete, máte spoustu příležitostí. Průměrný student by měl mít schopnost práce v programech jako Rhino, nebo InDesign, což vás dává výhodu při práci v designu. Dva obory na naší škole jsou především průmyslovém designu, což vede k práci na pozicích, které by vás asi ani nenapadly. Učitelé nám vyprávěli o klukovi, který navrhuje karoserie aut, přičemž mu k tomu dopomohly právě znalosti z naší školy. 
Všechno, co vidíte kolem sebe musel někdo vymyslet. Většinou to byl náhodný starý chlap před sto lety, ale i tak to do dnes musí vycházet v nových edicích a s novým vzhledem a od toho jsou studenti umění. 
A co teprve obaly, plakáty (vyzívající ke sčítání lidu nějakým Čechistánem), CD, obaly na knihy...
Dokonce i ,,umělečtější" věci jsou užitečné. Ilustrace nejeden do dětských knížek jsou dobrým příkladem. Restaurátoři nám pomáhají zachovat naše národní dědictví a vrátit, co zničili Sověti.
Spousta blogerů jsou hráči a k vytvoření takové hry je potřeba alespoň minimálně zručný grafik. (Jedna herní společnost prý nabírá přímo z naší školy. Tenhle článek zní jako reklama na tuhle školu, ale neplatí mi za to. Jde to od srdíčka.)
Animátoři. Ti to budou mít v Česku těžké, ale od toho jsou tady další jazyky.
Práce v muzeích a galeriích.
Ztrácím niť. 
Tyhle věci můžete dělat i když jste z jiné školy. Cesta z obchodky na AMU není tak nerealistická. Stejně tak můžete jít z umělecké na Zemědělskou fakultu UK. Ve výsledku je to všechno jen budova, možná dvě, s papírem, se kterým už teď stejně pořádnou práci nedostanete. (Žertuju, ale mám pocit, že důležitost maturity klesá.)
Proto vás prosím, neptejte se studentů umění, proč zahodili svůj život, nepředstavujte si je jako bezdomovce s malbičkami na Karlově mostě a neptejte se na povýšeně na otázky týkající se budoucnosti. Ve své podstatě je většina oborů stejně zbytečná. 
Snad kromě zdravek, tady musím uznat, těch pár lidí co zůstane v českém zdravotnictví bude fakt potřebných. Ale opět, i tady to jde nahradit vysokou školou. Na druhou stranu, zdravotní sestru můžete dělat hned po střední. 
Ale to už bych se do toho zamotala.
Existují taky hrozně specifické obory, které nejsou tak vzletné a civilizace by bez nich nespadla, ale je fajn, že je můžete dělat. Je nás několik miliard, ne každý může nebo chce bojovat se zlořády a zachraňovat svět.
Všechno je o člověkovi a jeho ambicích, což říkám jako někdo, kdo hodlá pracovat v úplně jiné branži, takže to nevidím nijak zkresleně. Přiznávám, občas si dělám srandu z jiných oborů, jako je třeba keramika, ale víte co všechno vás taková keramika naučí? (Klidně piště do komentářů, jsem zvědavá)
Takže se s vámi loučím a doufám, že to není moc vážné. Je to jenom několik let mého života.

Řekl vám někdy někdo že jste zbyteční? Že to co děláte nemá smysl a že umřete jako feťáci? Jestli ano, podělte se! :) 


Hello Kitty čistě proto, že je roztomilá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...