neděle 4. října 2020

Noví mutanti

 Poslouchejte, možná nemáte moc času. Na tento film jsme čekali neskutečně dlouho, přesto ho nehodlají dávat moc dlouho. Minimálně v místním kině. Může to být koronou nebo nevalným hodnocením, ale skutečně to stojí za to. 


Dobře, není to převratné. Ale zároveň to je něco, co tady zatím nebylo. Děti se schopnostmi, které pro jednou nezachraňují svět, ale sami sebe. Většinou vyděšenější, než by se slušilo. A to se mi právě líbilo.
Díky komiksům a filmům by se mohlo zdát, že schopnosti jsou přímou jízdenkou do X-menů, přičemž je většinou vidíme u někoho, kdo je už ovládá a je s nimi naprosto vyrovnaný. Mimo úvodní sekvence filmů, ale to je jen pro efekt. Tady kvůli tomu kluk nemůže být v blízkém kontaktu s holkou. Když hlavní hrdinka usne, dějí se divné věci na stupnici od prožití starého traumatu po smrt celé rodiny. Má to spoustu potenciálu. Škoda, že trochu nevyužitého. 
Rozhodně nejde o nejhorší X-menovku, tomu nevěřte, ani o takový průšvih. Je to lepší, než například Apocalypse, což je možná i tím, že v tomhle filmu Magneto netrpí. On tam vůbec není, ale to je vedlejší. Ani si toho nevšimnete, protože použité postavy jsou dost zajímavé.
Můj oblíbenec je rozmazlený syn drogového bosse, nebo něčeho v tom stylu, a což může má láska k tak trochu sviním. To vám o filmu moc neřekne, ale zato vypoví dost o mně.
Maisie Williams je v roli Rahne vyloženě sladká, je to skvělá herečka. Z dětských hvězd snad má nejoblíbenější, navíc doplňuje všechny kolegy z GoTka, kteří dostali roli pře ní.
Po dvou měsících od premiéry jsou tohle mé dva nejsilnější dojmy z postav. Těch je celkem šest, plus dráček, který se mi osobně víc líbil v komiksu. Na druhou stranu, rozhodně je zajímavý nápad udělat z něj napůl ponožko-maňáska, taková invence je u komiksovek vzácná.

Co musím pochválit, a to bez přehánění, je atmosféra. Ta dost připomíná Přelet nad kukaččím hnízdem, až jsem si musela dělat srandu z útěků  házení umyvadel. Je ponurá a téměř cítíte tu izolaci, navíc v okolí dost podobném jednomu Ostravskému kostelu. Je to ponuré a člověk cítí, že se něco pokazí, ale ne jako u hororu. Ano, jsou tam smajlíci, ale ti z toho horor neudělají, stejně tak vlk, o kterém neustále od hrdinky posloucháme.
Stejnou pověst o tom samém duchovi si díky němu vyslechneme dvakrát, na začátku a pak ve středu. Je to tak trochu trhlina ve scénáři, ale asi nevěděli, co mají ve stylu Professora X říkat během počátečních titulků. Na konci to ale vynahradí, i bez námi milovaného plešouna totiž dojde na esej ve stylu ,Ale ne, ve školním slohu mi chybí sto slov. Co si jen počnu?´
Nutno říci, posledních pár filmů to nefunguje.
Pozitivní je, že romance funguje skvěle, nikdo nám nevnucuje, že je woke (což cením víc než reprezentaci svého lidu) a hlavně, je to skvělý snímek k popkornu a filmovému večeru. Jen bych se nedívala tagy na IMDB, žádnou představu si z nich neuděláte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...