pondělí 8. března 2021

Chodba s šokovým oddělením

Zdravím, přátelé ( ͡ᵔ ͜ʖ ͡ᵔ).
Mám pocit, že jsem nějakou dobu nemluvila o filmech. Bez jídla teď nemám tolik radostí, takže jsem se musela uchýlit zpátky k počítači (flashbacky na sedmou třídu) a horečně stahovat/hledat na youtube.
Technicky jsem mohla zkusit něco na Netflixu, neplatím ho přeci jen kvůli Star Treku a Merlinovi, ale tamní filmy jsou slaboučké. Navíc tam není nikdy to, co chci, jednou jsem v řadě zkusila dvacet filmů a nic. 
Hlavně, že tam můžete najít Emily in Paris. 
Ale to je vedlejší. K vánocům jsem dostala 101 kultovních filmů, které musíte vidět, tak teďka doháním resty a jeden z prvních snímků je Shock Corridor. Co se o něm dá říci?




Oficiální český název je Chodba šoků, ale to prostě nezní dobře. Zní to nedopracovaně, proto se k němu nebudu uchylovat.
A teď k filmu.
Mladý, ambiciózní novinář s touhou po Pulitzerovi se rozhodne dostat do ústavu pro mentálně choré a vyšetřit odloženou vraždu.
Jeho šéf ho podporuje, dokonce mu sežene psychologa, aby to mohl hodnověrně zahrát. Jeho přítelkyně pochopitelně až tak nadšená není, nejen, že je čeká roční odloučení, ale navíc má hrát jeho sestru.
Ano, drahý Johník se rozhodne hrát si na schizofrenika s incestními sklony.
Striptérka Cathy odmítne, ale po pár dne začne být jasné, že jestli nesvolí a nepomůže, už svého milého nemusí nikdy vidět, takže z práce odejde na policii.
Nejsem si jistá, proč přesně měla Cathy ze všech povolání zrovna exotickou tanečnici. Dokonce i v 60. letech to muselo působit trochu mimo kontext, ale byla to asi čistě vizuální volba. Jak jinak by se daly ospravedlnit halucinační výjevy Cathy s boa a v košilce? Navíc to nejspíš poukazuje na další americký problém, ale tady střílím od boku.
V ústavu John potkává různé lidi, ví přesně, koho potřebuje vyslechnout a k takovým se hlásí. Každý ztělesňuje nějaký aspekt toho, co bylo tehdy se společností špatně a je jen na vás, jak si to přeberete - mladý černoch, který se považuje za člena KKK, což není rozhodně tak vtipné, jak to zní. Ne, když ubližuje svým černým spoluvězňům. Chlápek, který se považuje za generála z občanské války, ale ve světlé chvilce vypoví, že je ve skutečnosti komunista. Než se vrátí do normálu. A konečně geniální vědec, který se vrátil do dětství. Přispěl k vývoji atomové pumy. 
Tohle všechno ukazuje na to, že ve skutečnosti je blázincem celá Amerika, ale naneštěstí to filmu ubírá na jeho aktuálnosti. Buďme upřímní, komunismus už amíky na rozdíl od nebohého Hongkongu fakt děsit nemusí. 
Navíc ano, je hezké poukázat na to, co sžírá naši společnost, ale nedá se říci, že by se autor pokoušel jít do hloubky. Všechno je tak očividné, ale při tom to musí být řečeno. 
John začne Cathy skutečně vnímat jako svoji sestru. Víme to z jedné interakce a z následného Cathyna oznámení šéfovi novin. 
John jednou za čas někoho vyslechne a mluví o svém případu, ale to je tak vše, co se ve spojitosti s ním děje. Snad i proto nás následné rozuzlení nechá v jakési letargii. 
Není to špatný film, to ne, ale mně osobně moc nezasáhl, přestože si ho cením jako ve své době průlomového a kontroverzního snímku. Navíc jsou některé sekvence a aspekty vyloženě dobré.
Dívat se na sociálně kritický film očima dnešního diváka z Česka taky není plně dobrý nápad, hlavně po téměř šedesáti letech. 

A nakonec, určitě bych to nesrovnávala s Formanovým Přeletem. Dělají to skoro všichni, ale skoro všichni se můžou jít bodnout. Zombieland je taky něco jiného než Walking Dead. 

Mějte se hezky a zdravě!

2 komentáře:

  1. Právě sleduji seriál The 100. Docela jsem se do toho zažral. Recenze jsou rozpoluplné, tak si dělám vlastní názor. Zatím se to dá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka to taky sledovala, dost ji to bavilo. Osobně mám tyhle rozporuplné seriály a filmy ráda - je to sranda, třeba jako u Reefer Madness.

      Vymazat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...