sobota 11. září 2021

Core, aesthetic a subkultury; úvod do nepopsatelného

 Když jsem chtěla být mladý, alternativní edge lord, googlila jsem si subkultury. Líbila se mi lolita, měla jsem punk fázi a scene se mi zdálo naprosto mimo dosah, což byl snad jediný důvod, proč jsem se nepustila i do něj, a s každou subkulturou přicházela nová hudba, filmy a, protože musím použít tohle slovo podruhé, kultura. 
Punk má vlastní filozofii. Ale co taková Dark Academia? A co že to vůbec je? 
Termín aesthetic znamená v doslovném překladu estetika, estetický, ale používá k popsání jednotného stylu skupiny, v doslovné definici: 

(Aesthetic) znamená zájem o to, jak něco vypadá a jaký z toho jde pocit. (Vibes, feels, energie)

Neřekla bych, že je to jednoduchý, všeobjímající popis, ale můžete si získat představu o tom, o co jde, a to je móda, stejně jako celkový image. Nemusíte být fanoušek žádné kapely (jako u gotiky), stačí když si oblečete nějaké šaty a pak děláte to, co ostatní. Sbíráte šišky v nabírané sukni, například.

Rozdíl subkultura x aesthetic:

první je myšlenka, podle té pak móda x nahoď hadry a ty ti ukážou cestu

Ve výsledku je tak sbíraní obilí Cottagecore zájem, ale když vás to nebere, nic se neděje a hezké fotky si seženete jinde. V punku naopak bez odporu k systému (rodičům, škole, ...) moc daleko nedojdete. Může to znít jako srovnávání hrušek a jablek, obilí a anarchie se k sobě ani neblíží, ale s příklady bych mohla pokračovat do nekonečna. Aesthetic pravděpodobně vznikly jako odpověď na dobu, kdy je důležité produkovat outfity pro celý svět, nejen pro skupinu kamarádů a známých, minimálně to tak některým z nás přijde (do jisté míry jsem tím vina), přičemž vzniká potřeba skrýt se pod tagy a označení, aby si vás ten celý svět mohl najít. Proto za nimi stojí minimum myšlenek a ty, které přeci jen existují jsou velmi fotogenické. 
Známé styly jsou Dark Academia (tmavé tlumené barvy, internát v Anglii), E-girl (Tik-Tok alternative, průměrný prvák na umělecké škole) a Art Hoe (víceméně umělec). 

Dark Academia
 
E-girl

Art Hoe

Je na čase vrhnout se na core. Core a aesthetic jsou často používány jako synonyma, na Aesthetic Wiki potom zároveň jako synonyma a jako pojem nadřazený (aesthetic) a podřazený (core), pod který spadá skupinka stylů jako Kidcore, Cottagecore a Goblincore. Pro ty  rádoby vtipné popisky nemám. Jaký je tedy rozdíl? 
Myslím, že jde o jeden z těch případů, kdy jde o rozdíl pocitový. Outfity jednotlivých core sdílí především barvy a motivy, můžou tak vyzařovat rozdílnou energii, nebo si naopak můžou být tak podobné (u Goblincoru a Hobbitcoru, například), že jde o pouhé detaily, které je řadí do dané kategorie. 
Když se vám zalíbí nějaký kousek, máte možnost přístupu ke spoustě outfitů, které vás inspirují, přičemž Core většinou napodobíte i s běžným oblečením ze sekáče či obchodu, v čemž je asi největší síla. Ve většině skupin se přijímá diverzita, a to i tělesná, takže i bez mír jako modelka (od Twiggy po Kim, vyberte si ideál) můžete zazářit. 
Teda u většiny, Twilightcore je známý tím, jak špatně na lidek s náznakem křivek vypadá. Ale o tom příště.

Core

Cottagecore

Goblincore
Možná to tak mohlo vyznít, ale proti žádnému z těchto pojmům nic nemám. Ba co víc, zajímají mě a tohle je jen začátek dlouhé série, který pouze osvětlil (snad) o co gou. Přesto musím říct, že tohle je jen můj osobní pohled na věc a každý si na to musí udělat vlastní názor, protože i pouhé definice pojmů jsou na tomhle poli sporné.
Taky jsem se nesnažila nikoho urazit, takže prosím mějte hezký den - večer - okamžik před odchodem do školy! >:D 
(Nostalgiacore smajlík)
(Styly a anglismy píšu velkým, protože jde o v češtině málokdy používaná slova, ale subkultury malým, protože už se uchytily.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...