sobota 2. října 2021

Křesťanské náměty v EGL printech

 Jestli je něco, o čem po třech letech studia grafiky dovedu mluvit, jsou to náboženské motivy. Snad je to i tím, že v grafice dávám mnohem menší pozor, než v dějepisu a češtině. Pojďme se tedy vrtat v něčem, co vzniklo jako dobrý nápad designéra a já vrták to chci zanalyzovat.
 


Omlouvám se, jestli budu znít agresivně nebo jinak nepříjemně, jsem už několik dnů nemocná a chybí mi škola a kamarádi :).

Křesťanské  motivy byly v módě odjakživa, od krucifixů po rozkošné outfity papeže a jeho gangu, přesto byly považovány za formální a málokdo by se jimi obklopil v mládí a rozpuku. První užití kříže v populární kontrakultuře se připisuje Madonně v osmdesátých letech, přičemž nedokážu najít dřívější dataci. Po celá osmdesátá léta je ale nosili pankáči a novoromantici, takže by bylo nefér to připisovat jediné osobě.

Maria Manrique de Lara (16. století), Madonna (80. léta 20. století)

Mohlo by se zdát, že kříže najdou uplatnění především v goth lolitě, s nedostatkem taktu a úcty k tisícům až milionům mrtvých křesťanů však můžou tyto nástroje jednoho z nejhorších typů popravy najít využití v každém motivu. 



Horror Candy Shop JSK

Strawberry Emergency Room JSK

Happy Easter ~Easter Bunny's Spring Garden~ Cross JSK

Yolanda Bunny Herbology JSK


Tady je klasičtější ukázka od Mety. 


Cross Print JSK

Velmi populární jsou v poslední době umělecké printy, od rokoka po středověké malby a ikony. Expertem, který na tom založil živnost, je značka L'Esprit de la Noblesse.

Crivelli JSK

Jméno tohoto kousku pochází od autorů původní malby, bratří Crivelliových. Můžete rozpoznat přímo ježíška, stejně tak náznak toho, že šlo původně nejspíše o polyptych. 
Většinu jejich printů bych určila jako románský nebo gotický, v lásce ale mají i byzantské prvky.

A malbami a iluminacemi se dostáváme k místům, která pro ně byla domovem. Nic nezahřeje mé srdíčko tak, jako krásná ukázka architektury, přičemž v tomhle ohledu vede gotika. Je překvapivé, o kolik gotická architektura vede v počtu využití před viktoriánskou módou a rokokem. 
Moitie se dá v tomto ohledu označit za ikonu.


Cathedral Print


Neo-Gothic Arch Print OP

Jen pohleďte na ty fiály (ty vysoké věci), okna s lomeným obloukem, u kterých si nejsem jistá zda je označit za sdružená, a velice zajímavý nápis ve spodu.

Má teorie o tom, proč je gotická architektura tak oblíbená, je jednoduchá - je krásná a zajímavá. Oproti tomu renesance je možná krásná, ale ve zjednodušené podobě byste měli sukni s obdélníkem. A proč ji řadím mezi náboženské náměty?
Gotika nebyla světská. Ano, oproti románské architektuře se trochu obracela i na člověka, čehož je matička Praha krásným a věčným důkazem, ale nejúchvatnější její klenoty jsou katedrály. Od Notre Dame v Paříži po Katedrálu svatého Víta. (Kterou mimochodem dostavěli až v minulém století, což ukazuje oddanost spousty generací jak náboženství, tak čisté estetice.)
Oba tyto printy jsou už klasika, ale chrámy boží si můžete užívat i v moderním provedení.

Duomo di Milano

Mojí nejoblíbenější částí kostelů jsou vitráže, které původně vznikly aby negramotnému obyvatelstvu i bez čtení Bible došlo, o co vlastně v církvi jde. Naštěstí se dají uplatnit všude, takže třeba i v secesi často narážíme na zdobná okna a dveře. Moje škola má jednu takovou mozaiku barev, je to úžasné.

Silk Stained Glass Skirt
Ukázka od Lady Sloth
Byzantium Stained Glass Skirt
A přesně opačné pojetí tématu od Souffle Song. Příjde mi fascinující, že zatímco se polská značka Lady Sloth držela reality, vložil si Souffle Song do gotických oken vlastní stylizované postavy, které pravou vitráž moc nepřipomínají. Přesto působí sukně úžasně.

Tady skončím, protože mám pocit že je už tak článek moc dlouhý. Doufám, že se vám výběr líbil a že to bylo alespoň trochu záživné čtení, zkoušela jsem se v tom moc nerýpat :D.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...