pátek 8. října 2021

Budoucnost grafiky

Máme jednoho suprového učitele grafiky, který nás rád označuje za študáky. Odtud taky jméno rubriky. Nejspíš i on by se ale divil, co s naší jemnou dušičkou dělá obor Klasická a počítačová grafika, ve zkratce KPG. 


Vzpomínám si, že jsme se během pár týdnů v prváku shodli, že jen minimum nás je na oboru dobrovolně. Až na Bětku se všichni hlásili jinam. Grafika, tenkrát jsme mimochodem hodně pracovali rukama, však zaujala více lidí než jen ji, proto se zdálo, že alespoň někdo přebere po škole pochodeň praktického umělce. 
Od té doby uplynulo spoustu vody, klasické grafiky jsme se skoro ani nedotkli a už druhým rokem se věnujeme té počítačové, a musím říct, že je to ubíjející.
Nechci si stěžovat, díky kolektivu to je docela fajn, ale z toho věčného sezení na počítači už nám solidně hrabe. 
A nejen to, škola sice počítače pravidelně mění, ale ty naše už jsou jistě staršího data, takže blbnou a můžou kdykoliv spadnout. Jako všechny programy. Bez uložení. Nebo hůř, spadne vám Illustrator a celodenní práce se vám smaže, i když byla uložená. Vivi se to stalo, byla to hrůza.
Jakmile se vypořádáte s technologií, dostanete se k zadáním. Nikdo si nedělá iluze, KPG je a vždy bude především komerční a tomu odpovídají naše zadání. Někteří učitelé to skutečně berou volně, nechají nás vzít koncept a vytvořit přírodní katastrofu, což je super. Letos to je vlastně jeden ze tří. Na druhou stranu i tady se musíme mírnit, učíme se hlavně naplnění cizích snů, což je únavné. 
Češtinářka se nás ptala, jestli se vnímáme jako umělci. Když měsíc děláte loga, ne podle sebe, ale podle neexistujícího teoretického zadavatele, nemůžete si připadat moc umělecky. Taky že se nikdo z nás nepřihlásil. 
Jindy se v nauce o materiálech probíral marketing a učitelka nám řekla, jenom KPG, ne ostatním oborům, ať si prohlídneme leták od Lidlu, protože nás to taky čeká. Neděláme si plané naděje, víme, co nás v tomto oboru čeká, proto máme v plánu se rozběhnout do naprosto jiných pozic, na hony vzdálených osidlům Adobe a InDesignu. 
Druháci jsou naštěstí šikovnější než my, takže osud grafiky necháváme v dobrých rukou :). 

Tenhle týden nám odpadlo pár hodin, čtvrťáci i s učiteli jeli do Prahy, takže se muselo improvizovat. Včera jsme strávily (kluci jsou nemocní) tři hodiny s mojí oblíbenou učitelkou. Snad i díky tomu uteklo těch deset hodin (8:00 - 17:10) překvapivě rychle. 
Taky jsme dodělaly loga. S Vivi jsme tiskly, kvůli nemocím jsme se oproti ostatním zpozdily, ale teď už nám visí a dávají pocit, že zvládneme všechno. Naše nové téma je plakát na téma Teenager. Já dělám koláž idolů posledních pár desetiletí, což mě zatím baví. Celkově teď dost děláme plakáty, jen ne žádný filmový, ale to nevadí. Stejně bych si nedokázala vybrat film.
Navíc se konečně dostáváme ke klasické grafice, o kterou jsme vinou lockdownu přišli. Máme možnost linorytu a jistotu leptu. Nemůžu se dočkat, na tohle jsem čekala tři roky! 
Vlastně to je i volitelná hodina, grafické techniky, ale já si místo toho zvolila maturitní němčinu. Miluju německý film, hlavně ten z SRN. Navíc Wim Wenders ještě žije, takže mi tahle volba dává šanci mluvit s jedním z nejlepších evropských režisérů jeho vlastním jazykem :o. Geniální, že jo.


Gif z filmu Nebe nad Berlínem, prosím, pusťte si ho. Má atmosféru asi jako Venuše a přijdete si z něj chytře, i když není těžký.

Takže jo, jsem teď šťastná. Navíc jsem zatím jediný kandidát (dobrovolník) do školního parlamentu. A měla jsem Rocky maraton. Miluju Rockyho.
Tak se mějte suprově, přátelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...