čtvrtek 30. července 2020

Flanderizace

Téměř žádný z televizních procesů není tak bolestivý, jako flanderizace. Můžete při něm jen bezmocně sledovat své oblíbené postavy jak se scvrkávají a scvrkávají, až z nich zbude jen jedna jediná vlastnost. A jakože je George Harrison nade mnou, bude to ta nejotravnější vlastnost.


Proces získal jméno podle Neda Flanderse, původně jen dobrého souseda, který byl možná trochu pánbíčkář, ale rozhodně měl i jiné vlastnosti. Mohla by se však jmenovat i podle jiných postav - do jisté míry i Jamese Bonda.
Jediná zbývající vlastnost může být trochu přehnaná, můžou se pouze vyostřit ty, které už daný charakter má a stát se tak nesnesitelnějšími. Líza Simpsonová byla chytrá, citlivá a měla morální kompas, díky čemuž si ji bylo lehké oblíbit. Ve třicáté sérii je stále chytrá, citlivá a s morálním kompasem, ale to ji naopak dělá nesnesitelnou. Ostatní jí to totiž stále připomínají, chová se povýšeně a hlavně - vše se v ní slilo to otravné SJW.
Ráda bych do skupiny přidala ještě Jacka Sparrowa, ale nechci se pouštět na tenký led. Tady by mohlo jít jen o chabý vývoj.
Mohlo by se zdát, že změny jsou velmi nápadné a okamžitě pohřbí celou show, ale ne vždy jsou tak nápadné a hlavně - ne vždy musí být vyloženě špatné.
U Draxe to dodává na humoru a není to násilné. Člověk nemá pocit, že mu vykuchali někoho blízkého.
Brýle u T-800 aka Arnieho také ničemu neškodí, přestože je původně nosil pro zakrytí svých robotických očí. Později je to kvůli stylovosti. V tomto případě jde o nejikoničtější flanderizaci.

Proč k tomu vůbec dochází?
Na tuto otázku je těžké najít odpověď. Často je to pro rozesmání obecenstva, kdy jde původně o vtipnou drobnost, která má divácký úspěch, proto ji tvůrci zapojují stále častěji, až se stane hlavní charakterizací. Většinou to je na úkor příběhu.
Jindy je to špatné pojetí postavy z předlohy.
Osobně bych však ráda dodala, že scénáristům můžou prostě dojít nápady a motivace, takže se snaží zaplnit co nejvíce prostoru, až nakonec  ztratí kontakt se vším, co bylo na seriálu nebo filmu dobré.

Což mi nahrává k dalšímu odstavci.
Může se flanderizovat celá show?
Ano, může. Uveďme Jak jsem poznal vaši matku. Ze seriálu jakž takž o životě, vztazích a trochu randění se stala soap opera o sexu a partě alkoholiků, kteří jsou sice úspěšní, ale zároveň se nedokáží chovat jako zdraví dospělí. A taky o tom, kdo dostane Robin. Snad kromě Marshalla se zároveň ze všech stanou tak trochu karikatury sami sebe, které dělají mírně OOC věci.
Ruku na srdce, ani tohle nikomu nezabránilo to sledovat.
Stejně jako už mnohokrát přidám Simpsonovi - ze satyry o trochu zvláštní rodince se stala téměř až parodie o dysfunkci. Tady už to zabránilo spoustě věcí. Simpsonovi a jejich známí už nejsou někým, s kým bychom se mohli nebo chtěli ztotožnit, není to už to rodina jako každá druhá.
Může to být známka toho, že se přežila a Fox neví kdy to ukončit. Ne všechno patří do roku 2020.

Čestné zmínky 
Jon Arbuckle - Z normálního chlapa se stala nula (tak trochu)
Mistr Yoda - Porovnejte jeho mluvu v původní trilogii a novích dílech. Původně mluvil mnohem normálněji, tady to jde na vrub fandomu
Téměř každý v Deníku malého poseroutky
Hermiona Grangerová - Filmová Hermiona má s knižní pramálo společného. Stává se z ní jediná chytrá školačka, je stále odvážnější a je kočka. Navíc jí jde vše, ani jedna zmínka o nešikovnosti ve sportech. Nemá však zájem o skřítky. Ron, oproti tomu, je stále hloupější a nešikovnější, což je mi líto. Je to můj oblíbenec z Golden Tria.
Ozzy Osbourne - Mohlo by se zdát, že netopýří hlavy jsou na jeho každodenním jídelníčku. Ve skutečnosti svůj nejznámější počin nejspíš provedl náhodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...