středa 28. října 2020

Má cenu číst Dekameron?

Moc toho nestíhám. Teď mám sice spoustu času, ale během školy nemám vůli ani čas. Takže přes den prokrastinuju a po večer čtu. A posledních pár měsíců čtu, mimo jiné, záživnější, věci Dekameron. Během těch několika dlouhých týdnů mě už párkrát napadlo, jestli to má vůbec cenu. 
Co myslíte?



Boccacciova snaha o odlišení ženských charakterů na mě udělala dojem, protože něco takového se ve středověku málokdy vidí. U všech pohlaví je stereotypizace problém, ale u žen je nejlehčí si na to stěžovat. Navíc je to fakt ostuda, 
No nic. Zpět k tématu, o tomhle budu mít ještě spoustu času psát. Jednoznačně má snahu o odlišení ženských postav, ale kazí to debilními kecy o tom, že jsou muži lepší a ženám se musí poroučet. Což si nevymýšlím, je to tam doslova napsané. Celý jeden příběh je o tom, že když manželku nemlátíte, nebude si vás vážit. Celkově je moralita jednotlivých částí dosti diskutabilní.
Například ten, kdo podvádí téměř nikdy nedojde k trestu, pokud ovšem příběh není o tom, že se trestá svůdník. Je to takové dost nejednoznačné. Často je navíc za špatného právě paroháč, což v některých případech chápu, jsou to děsní chlapy, ale v dalších to nedává smysl.
(Tady poznamenám něco dost zajímavého a mírně motivačního. Příběh obsahuje trojku mezi manželkou, jejím milencem a teplým manželem, jehož homosexualitu autor naznačoval vskutku agresivně.)
Dojde-li na trestané svůdníky, je to většinou proto, že nepochopili slovo Ne.
Ale i tady jsou výjimky. Jednou je paní přinucena ke sňatku v podstatě hrozbou smrti a je to předkládáno jako dobrý konec. 
Konce jsou celkově zajímavé. Znáte Reddit, že? r/thathapenned? And then everyone clapped? Minimálně v prvních dvou dnech v podstatě o nic jiného nejde. Je to mírně ubíjející. Navíc je na začátku každé kapitoly popis toho, co se stane, takže vás to ani nepřekvapí.
Sakra, ať už jsme v podobné situaci, nebo ne,  je těžké se na to byť jen soustředit.



Je to dost na jedno brdo a dlouhé, nikam nevedoucí dialogy nepomáhají.
Na druhou stranu, taky nám to umožňuje nahlédnout do středověké mysli a života. A není to napsané vyloženě špatně, to zase ne. Za výrazné plus bych považovala i to, že to dost možná máte na maturitním seznamu literatury, což je jediný důvod, proč to čtu. Ne, abych z toho maturovala, ale abych si rozšířila obzory.
Za zajímavou považuju i výraznou kritiku církve, ke které bych ráda něco dodala, ale mám to v poznámkách a na moc si z toho nepamatuju. 
Takže ano, jestli máte hodně času a netrpíte při dlouhých nudných textech problémy s pozorností, dejte se do toho. Nemáte co ztratit a budete znít jako intelektuálové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Léto umělcovo

V červenci jsem měla svoje westernové období a měla jsem pocit, že jasné barvy amerického západu nejlépe vystihnou fixy. Přestože mi vždycky...